Вести

СНС ПАРАЋИН: Општина нема ефикасан план за одбрану од поплава

Општина Параћин још увек нема ефикасан план за одбрану од поплава на водотоковима другог реда - тог је мишљења председник Општинског одбора СНС у Параћину Јовица Рајић, који је тај став изнео на данашњој конференцији за новинаре.

Према Рајићевим речима о томе сведоче не само прошлогодишња искуства већ и недавне кише након којих су се излили бујични потоци и канали у неколико села. Скуштинска већина усвојила је Оперативни план за одбрану од поплава, али он ни близу није довољан.

- План за одбрану од поплава није довољан, о томе сведочи и стручна анализа и мишљење водопривредног центра "Морава" из Ниша, као надлежног органа за оцену овакве врсте планова. Они су кроз своју анализу недвосмислено подвукли да је план који је понудила локална власт недовољан да се обезбеди ефикасна одбрана, да се обезбеде превентивне мере, али да може бити искоришћен једино за отклањање последица поплава. Дакле, то јасно показује да Општина и данас није спремна за било какву одбрану и било какво деловање у случају појаве поплавног таласа, већ да можемо само да евидентирамо штету, - наводи Рајић.

План који је недавно усвојен, по мишљењу челног човека параћинског СНС-а, урађен је на брзину и само да би се задовољио закон, али је без конкретних решења. Осим тога, Рајић сматра, да је одавно време да се крене са практичном применом мера одбране, уместо тога оно што следи је избор пројектанта и писање пројеката на основу којих ће се одвијати радови.

- У овој години ми можемо само да се надамо да неће бити кише и да неће да нас задеси нека катастрофа слична прошлогодишњој, очигледно да је Параћин препуштен божијој вољи и слободној процени локалне власти да одреде колико новца треба издвојити за ове намене и да ли их уопште треба издвајати, јер је њима изгледа драже да тај новац преусмере на своје политичке циљеве, односно својих фотеља, а на уштрб грађана, - додаје Рајић.

Рајић је подсетио да је Параћин прошле године од поплава имао штету од преко 20 милиона евра и да се то не сме заборавити, а локална власт која годину дана касније није покренула адекватне мере за одбрану, ситуацију не схвата озбиљно и да не очекује од ње да ће њен план донети неку корист грађанима Општине Параћин.