Вести

Одборници СНС критиковали спорни "Уговор о јавном информисању"

На 48.седници СО Параћин, одржане 09.07.2015. на дневном реду нашла се тачка о усвајању Уговора о суфинансирању пројеката ради остваривања циљева из јавног информисања, на којој су одборници СНС из Параћина имали доста примедби.

Председник Комисије Савета за Информисање СО Параћин и одборник СНС Параћин Светислав Младеновић рекао је, да је њих шесторо гласало за усвајање тог предлога, али да присутнима ништа није било јасно, иако је све технички било баш онако како је навела Кристина Перић, чланица Комисије, али да се у пракси ништа није суштински променило.

До пре 2 месеца, актуелна је била вест о гашењу Радио Параћина, која је после месец дана преиначена у негашење овог медија, изабран је нови директор без јавног конкурса, док смо данас доведени у помало апсурдну ситуацију – да ли Радио Параћин ради или не ради? Није јавна тајна да су поједине емисије укинуте, али наводно Радио Параћин још увек ради, рекао је је Младеновић. На констатацију Председника СО Параћин Драгана Митића, да Радио Параћин престаје да преноси седнице СО Параћин 8 дана, и да је у четвртак 09.08.2015., био последњи, тј. 8. дан, одборник СНС Параћин Светислав Младеновић рекао је да су одборници СО Параћин пре 14 дана изгласали да Радио Параћин наставља са радом, јер Агенција за приватизацију није на време реаговала и завршила шта треба да уради, одборници су изабрали директора кога нису ни упознали, и упитао да ли је уопште некоме јасна новонастала ситуација по том питању.

Релативно нов моменат представља појављивање конкурса за суфинансирање пројеката у области информисања, где Општина Параћин суфинансира исти са 6 милиона динара. Приватник који добија посао на конкурсу је обавезан да издваји миллион динара, општина 6 милиона динара, и да ли је некоме јасно где и за какве потребе се тај новац издваја? Ако је РТВ Канал М приватни медиј који се финансира из приватних средстава које остварује у процесу производње програма, шта има од тога Општина, и зашто она улаже у то јер је то велики новац?

Имамо проблем о подизању новца у износу од 100.000 динара у Центру за соц. рад, или за Црвени крст, па се не може ни то изгласати на седницама СО Параћин, и замолио да неко изађе и објасни у шта и како то Општина улаже, јер су то велике паре на годишњем нивоу. Раније смо имали радио чији је оснивач локална самоуправа и није се постављало питање власништва, данас имамо ситуацију да оснивач није локална самоуправа, и крајње нејасну ситуацију, рекао је Младеновић на крају свог обраћања.

Председник ОГ СНС и ОО СНС Параћин Јовица Рајић на почетку свог обраћања упутио је речи критике упућене Председнику Општине Параћин у правцу његове константне едукације одборника из редова СНС Параћин и уопште свих одборника СО Параћин који га бирају. Можда је одборник Младеновић тражио већа средства за информисање кад је питао за количину одређене суме. Ако је у другим општинама много више него што је у Параћину, двоструко или троструко, можда је колега Младеновић тражио више у цилу да оно буде квалитетније. О свему се говори – техничка питања, законска форма, а некако најмање о квалитету информисања.

Рајић је подсетио на Закон о јавном информисању и медијима, рекавши да исти подразумева да држава, АП или јединица локалне самоуправе изађу из медија, и поставља се најнормалније питање – да ли је општина Параћин тај задатак остварила? Постоји пројекат о суфинансирању интереса у области јавног информисања, а одборници СО Парачин су преписали и поновили све оно што смо радили ранијих година. На који начин смо ми побољшали квалитет јавног информисања ако смо издвојили иста средства, и ако исти људи раде исти посао? Шта је то што смо добили овим уговором, осим тога што смо исти потврдили и оверили по прописима?

Ово је још један доказ, као и до сада, да општинска власт исфингира прописе, јер ћемо касније видети и акциони план за запошљавање, јер је и то само усклађивање прописа без икаквих ефеката по грађане, нити по интерес Општине Параћин, која већ 14, тј. 15 година на исти начин добија информације од власти која се рекламира, а све то под паролом како то чини због грађана. У члану 2 пише да је 18.6. донето решење број…, и да је то решење прилог бр.1. Пројекат се зове - Производња и емитовање тв програма за потребе становништва општине Параћин, и где су заправонаведени прилози? Одборници треба да прочитају какав је то пројекат, шта значи производња и продукција информативног програма, да се види шта пише, о којим роковима се ради, који су задаци, са таксативним побројавањем емисија, и уопштено о каквим се садржајима ради, да би одборници СО Параћин расправљали о томе, јер како је написано у члану 2 та 2 прилога се требају добити од стручних служби, а они не постоје - нагласио је Рајић. Који су то медијски садржаји који ће се дати грађанима на увид и који су то људи који ће то радити? Такође у члану 2 пише – спецификација одобрених трошкова, оперативни трошкови: гориво, одржавање возила, канц. материјали, тв&кам.траке, телефонски рачуни, и под 2 – персонални трошкови – прикупљање и обрада информација, теренски рад, снимање, студијски рад, монтажа и обрада,, што и практично значи да и та Комисија која је радила, која је из удружења новинара дословно обманута, јер су они отишли са утиском да ће нека медијска кућа да ради прикупљање и обраду информација, а не да ми имамо и даље у општинској управи раднике који раде у одсеку за информисање, и да ту људи буду на разл. местима и задацима, књиговође, архивари и магацински радници, а заправо су неформално сви – новинари. Хоћемо ли данас гледати вести где ће бити потписани сви они који су се потписивали ранијих година? Хоћемо ли поново добити одређеног уредника, новинара и сниматеља, а извештавање – препричавање догађаја онога о чему ми говоримо? Где је квалитет информисања о коме говоримо, јер у закону пише да је задатак новинара да истинито, веродостојно пренесе све информације које су од значаја за информисање грађана општине Параћин.

Ако ми навијачки, тј. једнострано наступамо на овај начин, и то кошта 6 милиона динара, а исти људи раде на исти начин као и до сада, 10 – так новинара, а пројекат се зове суфинансирање, тј. Општина се одрекла свог медија, зашто постоје онда у општини одсек за информисање, ако он није медиј. Ако је медиј, нека се региструје као такав, а пошто локална самоуправа не може да има свој медиј, онда мора некоме да га да. Ми се слажемо да општина да 12 милиона, али да имамо независно, непристрасно новинарство које ће на најобјективнији начин износити чињенице, јер у сваком, па и у новинарском занату постоје 2 стране које се требају питати око одређене ствари, ако имају различит поглед на догађај, и тако обликовати реалну слику догађаја, где ће гледалац сам извући закључак. То подразумева и питање стручњацима ван локалне власти шта они мисле о пројектима и задацима који се усвајају у СО Параћин, па да се пита опозиција, па власт и да добијемо информацију онаква каква јесте у стварности. Саморекламирање, 5 пута дневно, суботом поново све – пресек недеље, на крају месеца – пресек месеца, за 6 милиона, а да служба и одсек за информисање остане у истом, неокрњеном саставу, прима плате и даље, поставља се питање – која је улога емитера? Ако ми само овим усклађујемо прописе, ми смо онда потпуно промашили тему, а ја нисам хтео да едукујем председника општине, шта је тај закон хтео да каже, рекао је Јпвица Рајић. Овако, сводимо РТВ Канал М само на емитера, а наведени медиј треба да буде главни носилац пројекта. Требало би да се неко потпише испод РТВ Канал М, и да као потписник тих редова и сноси одређену одговорност. Није проблем да се да и већа новчана сума, али да се добије непристрасно, објективно информисање. Гледајући емисију ТВ вести која је једина емисија која ће бити у оквиру овог пројекта, нема ту неког садржаја, ако има садржаја да нам написмено да видимо који су то садржаји, задаци, ко су чланови те Комисије, па да се види, да се упути жалба РРА, уколико се надлежна установа још увек тако зове, тражићемо мониторинг емитовања. За разлику од ранијег периода када смо плаћали месечно новац, сад се тражи да се плати унапред цела сума од 6 милиона динира, што значи, да ћемо пре него што нешто видимо, дати тражени новац, без икаквих гаранција, јер тај посао ради општинска управа, не раде запослени у РТВ Канал М.

Зато и не требају гаранције, иако смо и због много мањих, али и већих ствари тражили раније гаранције, као што је гаранција због добро предате понуде, а то не значи добро обављен посао, него озбиљност понуде, како се то већ стручно каже у јавним набавкама. Треба да се промене многе ствари, али очигледно је да садашња власт не жели да мења, а и неће да то јавно каже. Потребно је да се тај програм не уређује више од стране власти, а да власт учини све како би се тражена информација пронашла, али неко од других новинара да направи прилог. Треба раздвојити шта ради општинска власт, шта ради одсек за информисање, да ли он има смисла да постоји у овом саставу, и тај број радника, колики су њихови трошкови, да ли је то цифра од 6 милиона, или је већа, шта ради Билтен, који информише, а кошта грађане општине Параћин 10 милиона, а који кад дођу локални избори се ставља у улогу кампање, јер га има за све грађане општине Параћин, и за села, што значи да је то све политика, и да нема везе са објективним информисањем. Кад се раздвоје задаци медијске куће која ће емитовати програм, од задатака локалне власти, можемо навести који су то пројекти, које су то информације од значаја, по садржају, и да се то јасно каже.

Одборник Светислав Младеновић је реплицирао Председнику Општине Параћин рекавши да дотични закон није читао, јер су му то читали други. Прочитао му је то тадашњи директор Танић који је рекао да по Закону о приватизацији, Радио Параћин треба да оде у приватно власништво. Након тога је стручна служба општине на следећој седници Савета прочитала да то не важи. Динамика догађаја условила је да то буде по топло – хладном систему, 15 дана важи, па после 15 дана не важи. Након месец дана стручна служба општине прочитала је да ни прва, а ни друга одлука не важе, већ важи нешто треће. Када је у питању финансирање, одборник Младеновић је рекао да није исто финансирање у свом, као и у туђем дворишту. Раније опредељења средства су била намењена за нешто што је било општинско, а данас се исти новац опредељује за нешто што није општинско, и да ли ту постоји разлика?

Одборник СНС Параћин Зоран Јовановић је подсетио да постоји проблем за тв преносе СО Параћин већ годинама, где су и он, и остали одборници СНС Параћин указивали да није у ствари ни реч о новцу, нити о техници, већ о конкретној жели да се избегне објективно извештавање са седница СО Параћин. То, повлачи друго питање – Зашто је информисање са седница СО Параћин толико слабо, односно лошије у односу на информисање са седница са савета МЗ, скупова, зборова итд. Дакле, то су све старе теме које су остале i даље.. Овим решењима, конкурсима, није ништа решено. Остали смо на старој позицији од пре неколико година, да је информисање парцијално И усмерено на начин по потреби, али чини му се да таква решења нису од битне важности које утичу на свест грађана. Оно само изазива негативну реакцију И ствара такву атмосферу, као И утисак да је информисање одређено, каналисано И да није у интересу грађана општине Параћин. То су много значајније теме, од поменутих сума, од тога да ли су конкурси јавни, вероватно јесу, али по Јовановићу, не би било лоше да се то помене и у Билтену, јер се врло често дешава да људи нису ни чули да је конкурс објављен у неком листу, нпр. У Крагујевцу су објављени конкурсу у листу малог тиража, чисто да се задовољи форма И каже да је конкурс објављен, а потреба је да то буде стварно јавно, да сви грађани Параћина знају за то, да могу да се информишу, да могу да учествују у нечему, И да се то полако решава. То је сет питања која су много битнија од пребројавања неке суме, или да ли је, или није у питању РТВ Канал М. Како се приближава изборна кампања, биће све горе И горе, ап ћемо ући у ону већ чувену ситуацију – ко за кога ради, која је чија телевизија, а све то постоји на неким вишим нивоима, али се бар зна неки основни ред да се бар информише јавност. То је темељ свега, јер лако ће после новинари дати свој коментар, лако ћете се похвалити да је нешто добро урађено, да су били неки велики резултати, али да се повремено И чује да нешто није урађено, И да још нешто треба да се уради.

Тања Тубица је упитала ко ће стајати као потписник иза телевизијског програма? Ко ће стајати иза квалитета и истинитости свих вести које се објављују? Да ли ће И овај информативни програм искључиво бити у служби локалне самоуправе, или ћемо поново добити једно манипулативно новинарство? Да ли се може знати ко ће утврдити на који начин се пласирају вести, и да ли су оне истините или не? Хоћемо ли имати право истраживачко новинарство или не? Док се то не зна, мишљења је Тубица, да у суштини, није ни битно ко је емитер програма. Половину питања није ни требало да постави, јер се одговор зна унапред – одговараће само локалној самоуправи, али да ли можемо добити једно право, објективно, независно новинарство, за које И треба дати новац!? Овако, какво је сада, новац се даје за још једну обману.

"Ова важна тема не изазива толику пажњу међу осталим одборницима, колико су мислили одборници СНС Параћин, јер је овде заправо образложено да ће тај новац бити утрошен на исти или врло сличан начин као и прошле, односно претпрошле или било које уназад године", нагласио је Јовица Рајић и додао: "Тешко је веровати да су аргументи председника општине Параћин тачни, јер се зна да смо раније и за 300.000 динара правили ребаланс буџета, да се буџет општине 2014., правио за 2015, да је нов Закон изашао половином те 2014.,а да је било предвиђено по буџету општине, да ће се информисање финансирати пројектно, даће се пројектни задатак, и ићи на јавни конкурс. Ако смо уопште имали намеру да побољшамо квалитет информисања, могли смо тада да одвојимо дупло више пара за ове потребе, али некоме не одговара, као што смо чули да то тако буде. Просто су смешне информације да је Република дала 6 милиона динара за информисање, јер је допунско питање – ко је дао услове конкурса? Ко је навео шта се очекује од одређеног емитера? Ко му је дао шта ми желимо да презентујемо грађанима? Замена је теза да је Република дала услове конкурса, јер је општина јасно навела шта хоће од тог задатка, односно утврдил оквирну суму новца који се издваја з ате потребе, акасније је СО Параћин усвојила да је то 6 милиона динара.Да је постојила жеља, поред бројних седница СО Параћин, могли смо да направимо ребаланс овог пројекта у оквиру ребаланса буџета пре 20 дана. Разлика између претходних теза у вези актуелне теме и ове је та што се РТВ Канал М сад свела само на емитера, али јој је сад додељена и одговорност. Наравно, Рајић је искористио ову прилику да пошаље упозорење тој медијској кући која је узела тај задатак да ће сва одговорност сада, пошто се општина лепо у конктретној ситуацији опрала од тога, бити на РТВ Канал М, иако РТВ Канал М не производи тај програм. Информативни програм у Општини Параћин ће се производити и даље у Одсеку за информисање Општине Параћин, а ми смо овим обманули и законодавца и ту комисију која је оцењивала и пројекат, као и грађане. Рајић је инсистирао да се свим одборницима доделе 2 прилога у вези са садржајем суфинансирања уговора о суфинансирању пројекта ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања, од стране стручних служби, како је и наведено, са молбом да се тако не ради убудуће.